Pär Isberg, premiärdansare, huskoreograf, balettmästare.

Om det är en bedrift, eller ej, överlåter vi till publiken och skattebetalarna att avgöra. Sant är Pjotr Tjajkovskijs Nötknäpparen (Sjtjelkuntjik) från 1892 har spelats mer än 300 gånger på Kungliga Operan med koreografi av Pär Isberg; hans första helaftonsbalett som hade premiär 1995.

Koreografin, med bland annat julscener hämtade från Elsa Beskows sagor och E.T.A Hoffman får nypremiär den 6 december.

För Pär Isberg var det en dröm som blev verklighet – precis som i fantasins förtrollade värld. En värld där även snöflingor kan dansa. I denna tolkning av den traditionella julsagan pågår ett växelspel mellan dröm och realitet, gott och ont, humor och allvar. Denna ursvenska Nötknäpparen har även spelats i samband med gästspel utomlands och blivit tradition i estniska Tartu.

Förutom Pär Isberg, som även står för librettot tillsammans med Erik Näslund, består det konstnärliga teamet av Bo-Ruben Hedwall (scenografi), Ann-Mari Anttila (kostym) och Torkel Blomkvist (ljus). 

68 dansare igång
Pudeln Prick

Drygt 174 personer ser till att denna föreställning fungerar: Kungliga Balettens 68 dansare samt 65 musiker i Kungliga Hovkapellet, 1 dirigent, 20 scenarbetare, över 20 elever från Kungliga Svenska Balettskolan och pudeln Prick.


Foto: Markus Gårder

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.