Det låter som ett hurtigt musikspektakel men är faktiskt ett seriöst initiativ från Stim och deras s k promotionnämnd i samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare, Göteborgs Symfoniker och kammarensemblen Gageego!

Med Swedish Chamber Games vill man bidra till att sprida svensk kammarmusik i Europa. Vinnarna i tävlingen kommer att få sin musik framförd av några av Europas främsta kammarmusikensembler.

Och dessa ensembler är inte vilka som helst, utan spetsar på kammarmusikens område – Athelas Sinfonietta Copenhagen, ensemble recherche (Freiburg), L’Instant Donné (Paris) och Hebrides Ensemble (Edinburgh).

Spelen för kammarmusik genomförs i tre olika kategorier baserade på besättning (gäller endast akustiska verk). De är öppna för tävlingsbidrag från svenska komponister mellan 2 december 2019 och 2 mars 2020. Vinnande bidrag, ett i varje kategori, utses av en internationell jury (med bland annat medlemmar i de fyra medverkande ensemblerna) och belönas med 50,000 kronor var.

Tre kammarmusikkategorier

Chambre separé, för soloverk, durata ca 10 minuter
Thin walls – talk to the neighbour, för duo eller trio, durata ca 10 minuter
A crowd in a room – full drama, för 4–7 musiker, durata ca 15 minuter

När ensemblerna tar ut den svenska musiken i Europa kommer den att möta inte bara en ny publik, utan även musiker, konsert- och festivalarrangörer och andra delar av musiklivet i respektive land; något som kan öppna för ytterligare framföranden och möjligheter till nya samarbeten.

Men det är inte bara de vinnande verken som gynnas av satsningen, menar Mattias Franzén, som är verksamhetschef för Stims promotionnämnd, SPN:

– Genom Swedish Chamber Games vill vi skapa nyfikenhet på mer svensk kammarmusik. Och för de deltagande ensemblerna innebär även juryarbetet en möjlighet att bekanta sig med fler verk än de vinnande.

Final i Göteborgs konserthus

Vinnarna i Swedish Chamber Games kommer att presenteras vid en konsert i Göteborgs konserthus den 10 oktober 2020 där verken framförs av den svenska ensemblen Gageego!

Mer info för tonsättare ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.