Hur mycket verkar inte ha hänt sedan 1979?

Vid invigningskonserten av Berwwaldhallen den 30 november 1979 ledde Herbert Blomstedt (som också dirigerade vid jubileumskonserten 30 år senare) Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören i Sven-Erik Bäcks nyskrivna Vid havets yttersta gräns. Ingvar LidholmFanfar, Sinfonie singulière av Franz Berwald  samt Hector Berlioz Symphonie fantastique stod också på programmet. 

Jubileumskonserten den 30 november 2019 bjöd på såväl Ingvar Lidholms Fanfar liksom en helt ny dubbelkonsert för två av världens främsta trumpetare, Håkan Hardenberger och Jeroen Berwaerts – Nigredo: Dark Night of the Soul av av Tobias Broström.

Mer kryddor i konserten: Johann Strauss d.y. Uvertyren till Läderlappen och Richard Strauss tondikt Don Juan.

Dessutom bjuds Finalen ur Violinkonsert nr 1 av Max Bruch med Johan Dalene (f ö Artist in Residence i Berwaldhallen 2020/21), Both sides now av Joni Mitchell (som Roland Pöntinen arrangerat) med Håkan Hardenberger som solist, samt Anne Sofie von Otter (med mikrofon!) i Diamonds Are A Girl’s Best Friend av Jule Styne.

A walk to Berwaldhallen av Britta Byström (ett stycke incedental musik) visade sig det bli det enda bidraget av en samtida kvinnlig tonsättare. 4 minuters musik i den en och trekvarts timme långa jubileumskonserten …

Nej. I hela Sveriges konserthus med hela Sveriges symfoniorkester verkar inte mycket ha hänt de senaste 40 åren.


Här kan du se/höra hela jubileumskonserten ›

Bilden: Programledarna Josef Beltzikoff och Boel Adler.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.