Tidigare i höstas efterlyste GöteborgsOperan tonsättare från Västra Götalandsregionen. Frågorna som ställdes var raka:
Skriver du musik som du vill att andra ska få höra? Behöver du hjälp att komma vidare i ditt komponerande?
Ett femtiotal olika ljudfiler med nykomponerad musik kom in och tolv tonsättare valdes ut till heldagsworkshop i Göteborg den 17 november – GöteborgsOperans allra första låtskrivarcirkel.

Några är studenter som ännu inte fått sin musik publicerad. Andra är rutinerade musiker med flera körverk bakom sig.

Malin Aghed, chef för Skapa – GöteborgsOperans verksamhet för deltagande och gemensamt skapande – fick idén till en låtskrivarcirkel under ett möte på operans dramaturgiat. Hit skickas ofta libretton, texter, manus och idéer men sällan ljudfiler med ny musik.

Ny mötesplats för tonsättare

När hon senare letade kompositörer till olika projekt inom Skapa upptäckte Malin Aghed att hon gjorde som de flesta av oss gör: man frågar de man redan känner till.

Att skapa en ny och utvecklande mötesplats för tonsättare – unga, gamla, rookies och proffs – kan ge många ringar på vattnet, menar Malin Aghed:
– Vi vill inte bara erbjuda en plattform för tonsättare att utvecklas, det ligger i vårt egenintresse och ansvar att upptäcka fler duktiga kompositörer i regionen som vi inte känner till.

– Vi vill bredda vårt utbud bland de tonsättare som arbetar med oss, hitta stilar och förmågor som vi inte visste om.

Under workshopen fick de tolv deltagarna bland annat spela upp musik för varandra, träna sig i att ge och ta emot utvecklande feedback och i mindre grupper arbeta vidare med det material var och en har med sig. Ett halvdussin medarbetare från GöteborgsOperan lyssnar och deltar aktivt på olika sätt under dagen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.