– Grundtanken med Fritt spelrum är att barnen från särskolan ses som kreatörer och konstnärer, säger Mia Ternström, projektledare vid Musikcentrum Öst.

– Det är fantastiskt att se glädjen när deras initiativ fångas upp av ensemblen och tonsättaren. Genom att barnen får arbeta och framträda med proffsmusiker landar deras skapande i ett sammanhang där det verkligen kommer till sin rätt.

Detta kan nu höras den 6 november i Stockholms konserthus när elever från särskolan framträder i en konsert skapad inom projektet Fritt spelrum. Tillsammans med yrkesmusiker och tonsättare har barnen improviserat fram musik som nu framförs under professionella förutsättningar.

Det är barn från Jorielskolans särskola i Älvsjö som agerar i en specialkomponerad konsert tillsammans med musiker från Kungliga Filharmonikerna och Musikcentrum Öst.

Med utgångspunkt i barnboken The Rhythm of the Rain av Grahame Baker-Smith har barnen och musikerna under tre dagar skapat ny musik.

Barns kreativitet i centrum

Initiativtagare till Fritt spelrum är musikern Lucy Rugman som arbetat länge med liknande projekt i Storbritannien. Hennes metod sätter barnens kreativitet i centrum och hjälper dem att uttrycka sig och vara aktiva medspelare oavsett funktionsvariation eller rörelsehinder.

I projektet ingår även pianisten och tonsättaren Andy Smith som skapar en musikalisk inramning utifrån§ elevernas musicerande.

– Som artist är det väldigt utvecklande att samspela med de här barnen. Att vara lyhörd och kunna läsa av och kommunicera musikaliskt är förmågor som berikar mig både som musiker och människa, säger Grammisvinnaren Emma Nordenstam som är en av de medverkande i projektet.


Fritt spelrum är inte bara ett enskilt projekt utan också ett förslag på en struktur för fortsatt samarbete mellan hela den professionella musikvärlden och särskolan. Målet är att en musikkultur med betoning på kreativt skapande ska växa fram och att professionella musiker och barn i särskolan tillsammans ska vidga vyerna för vad som är möjligt.

Fritt spelrum är ett samarbete mellan Lucy Rugman, Musikcentrum Öst, Stockholms Konserthus, Västmanlandsmusiken och FST, Föreningen Svenska Tonsättare. Det genomförs med stöd av Musikverket.

Bilden: Callum Martin från Green Fold Special School i kreativt musikmöte med Lucy Rugman.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.