I Uppsala finns kören Allmänna Sången, som är Skandinaviens äldsta akademiska kör (grundad 1830) – men då enbart med herrar. Först 1963 blev Allmänna sången en blandad kör.

Sveriges äldsta orkester är Hovkapellet, som omnämns redan 1526.

I Malmö finns Malmö akademiska kör och Malmö akademiska orkester som en del av lärosätet Malmö universitet. De är betydligt yngre och firar denna säsong 20 år.

– Vi arbetar mycket med den klassiska repertoaren men vill också förmedla det som Malmö universitet står för, säger dirigenten Daniel Hansson.

Varje år genomför kören och orkestern flera uppskattade verk och de välbesökta julkonserterna i S:t Johannes kyrka, Malmö. I år blir det Granen, en julsaga av Tove Jansson (tre konserter den 6 och 7 december).

Söndagen den 3 november är det dags för Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem.

– Vi har återkommit till verket under flera år, det är fantastisk musik. Konserten har blivit ett sätt för oss att återförena gamla och nya medlemmar i en ensemble som ständigt förändras. Många försvinner ju efter att deras utbildning är klar och nya kommer till, säger Daniel Hansson

För orkestern och kören är det viktigt att Malmö som stad får ta plats i musiken. 

– Även om vi gör mycket klassiskt så jobbar vi med formerna för hur vi gör det. Vi har gjort en balettproduktion men då i en nedlagd industrilokal, vi har gjort kammarmusik i hissar och foajéer och på andra platser runt om i Malmö, säger Daniel Hansson.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.