Tonsättarvännernas samarbete spelas igen

Visste ni, att Wilhelm Stenhammars Serenad C-dur (Stråkkvartett Nr. 5) från 1910 har bearbetats för orkester av Carl Nielsen?

Dirigenten Daniel Hansson i Malmö (gästprofessor i dirigering Lviv National Music Academy i Ukraina) anade det. Men det krävdes en del efterforskningar och arkiv-tur för att komma rätt:

– I arbetet med ett program för Khmelnitsky-filharmonin samtalade jag med tonsättaren Staffan Storm om lämplig svensk musik för stråkorkester. På jakt efter något  utöver det vanliga kom Carl Nielsens bearbetning av Stenhammars Stråkkvartett nr 5 upp som förslag.

Två kompositörsvänner

Bo Wallner berättar om bearbetningen i sin Stenhammarbok och om de båda kompositörernas vänskap. Nielsens uppskattning av Stenhammars musik ska ha lett fram till en konsert med Serenad i C-dur den 4 december 1918, förmodligen i Göteborg (där Wilhelm Stenhammar var chefsdirigent från 1907).  

– Därefter tog det stopp, berättar Daniel Hansson. Vare sig Kungliga biblioteket i Köpenhamn eller Raritetssamlingarna vid Statens musikverk kunde hitta materialet och det verkade inte finnas förlagt någonstans. Ingen i kretsarna kring Stenhammarsällskapet eller Carl Nielsen-samfundet kunde hitta källorna till uppgiften och redaktörerna för Carl Nielsen-utgåvan saknade hänvisningar till bearbetningen. Wilhelm Stenhammar var från 1907 chefsdirigent i Göteborgs symfoniorkester.

Tack vare Kristian Karlstedt på Göteborgs Symfonikers bibliotek kunde detta bekräftas och materialet som Nielsen sammanställt letades fram. 

Nu framförs det i Ukraina  

Drygt hundra år efter att Carl Nielsen gjorde bearbetningen dirigerar Daniel Hansson det igen, i ett program med svensk musik i Khmelnitsky.

Stenhammar får fredagen den 25 oktober sällskap av Atterberg, Fernström, Wirén, Carlstedt – musik som är väldigt sällsynt i ukrainska konserthus.

– Dessvärre nästan lika sällan framförd i svenska konserthus, konstaterar Daniel Hansson.

Svensk musik i Lviv, Ukraina:

Lars-Erik LarssonLiten serenad opus 12     
Kurt AtterbergSuite no 3 för violin viola and stråkar
Wilhelm StenhammarQuartett no 5. Serenade. Bearbetning för stråkorkester: Carl Nielsen
John FernströmIntima miniatyrer op 2     
Jan CarlstedtMetarmophosi per Archi op 42  
Dag Wirén – Serenade for Strings op 11



LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.