Ett hjärtas vandring är titeln för några oktoberkonserter med Musica Vitae, violinisten Malin Broman och sopranen Lisa Larsson.

I programmet presenteras bland annat ny, svensk musik av Britta Byström och Rolf Martinsson, här i uruppföranden.

Britta Byström har länge samarbetat med Musica Vitae, som nu gör uruppförande av hennes verk A Walk By Heart.

Promenader för orkester

De senaste åren har Britta Byström komponerat flera »Walks« – promenader – för Musica Vitae, med utgångspunkt i andra tonsättares musik. Den här gången har hon förhållit sig friare. Bland annat har hon inspirerats av en psalm av Oskar Lindberg, Jag lyfter ögat mot himmelen.

I sitt verk har Byström berättat att hon använt sig av »…ett begränsat antal musikaliska ’puzzelbitar’ som återkommer utan inbördes ordning, men som alltid är identiska. På så sätt blev kompositionsarbetet ett spännande försök att skapa uttrycksfull musik med ett mycket schematiskt tillvägagångssätt.«

I rörelse

Till Skuggan av en verklighet skrevs av Rolf Martinsson ursprungligen för sopran och stråkkvartett, men här blir det ett uruppförande av en version tillägnad Musica Vitae och Malin Broman. Den är utarbetad för stråkorkester med soloviolin samt recitation i nya mellanspel.

Inspiration till verket har Rolf Martinsson hämtat i Karin Boyes poesi, bl a hennes texter Morgon och I rörelse

Lisa Larsson – sopran i världsklass

Den Växjöfödda sopranen Lisa Larsson har under senare år etablerat sig som efterfrågat namn på stora konsertscener och uppträtt på bland annat La Scala, Bayerische Staatsoper och Royal Opera House och på festivaler som Salzburger Festspiele, Lucerne Festival och Festival d’Aix-en-Provence.

Hon har samarbetat med orkestrar som Berliner Philharmoniker, Wiener Symfoniker under dirigenter såsom Claudio Abbado, Sir Colin Davis och Franz Welser-Möst. Hon har även intensivt samarbetat med barockspecialister som Sir John Eliot Gardiner och Ton Koopman samt varit jurymedlem vid Bach-Wettbewerb i Leipzig.

Lisa Larssons omfattande diskografi sträcker sig från Bach-kantater via Mozart-operor till Mahler-symfonier och nutida verk. Senaste cd-inspelningar har varit svensk musik för svenska labeln BIS, detta i ett flertal henne tillägnade orkesterverk av tonsättaren Rolf Martinsson, med vilken hon har ett nära samarbete med fokus att föra ut svensk musik internationellt.

Konsertprogrammet

ges i S:t Nicolai kyrka, Lidköping den 23/10, i Växjö Konserthus den 24 oktober samt i Stockholms Konserthus den 26 oktober.

Britta ByströmA Walk By Heart
Pamela HarrisonSuite for Timothy
Rolf MartinssonTill skuggan av en verklighet
Felix MendelssohnInfelice för sopran, soloviolin och stråkorkester
Fanny MendelssohnStråkkvartettLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.