Synnerligen prestigefulla brittiska musiktidskriften Gramophone har utsett 2019 års främsta inom en mängd kategorier; årets inspelningar av kammarmusik, kör, nutida, tidig musik, instrumentalt, opera, orkester, recital, solo samt årets inspelning.

Dessutom specialutmärkelserna årets artist, årets skivbolagsetikett, lifte achivement, årets orkester och årets unga artist.

Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson utsågs till Årets artist. Den nu 35-årige pianisten har gett allt större vågor i musikvärlden, från hans tidiga inspelningar på egna inspelningar till signeringen med Deutsche Grammophon 2017.

Karriären har gått upp i full blomning; den här säsongen framför han konserter som sträcker sig från W A Mozart och Ludwig van Beethoven via Robert Schumann till Thomas Adès och Daníel Bjarnason, för att inte tala om premiären av John Adams andra pianokonsert, dirigerad av kompositören.

Ólafsson har jämförts med pianisten Glenn Gould.
– Ólafsson har gåvan att göra något som är helt bekant till sin egen och drar oss in i en värld där ingen annan tolkning verkar vara möjlig.

Om sina Bach-tolkningar reflekterar Ólafsson:

– Det finns ingen enda korrekt tolkning. Det är befriande att inse – med en av de största kompositörerna i musikhistorien är det helt enkelt oundvikligt för den utförande musikern att inte bli något av en medskapare.


Mer om samtliga priser i Gramophone Classical Music Awards ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.