– De kreativa processer man använder i ett konstnärligt projekt har ju egentligen mycket gemensamt med dem som behövs för att utveckla en kommersiell produkt, säger Sara Sayed (till höger i bild); sångerska, musikproducent och videokonstnär. 

Sara deltog i Sthlm School of Entrepreneurship (SSES) så kallade Edge-program parallellt med att hon genomförde sitt masterprojekt i musikproduktion vid Kungl Musikhögskolan, KMH. Hon upptäckte då att frågor om entreprenörskap kan ha djupare dimensioner än det omedelbart praktiska: att driva företag för att kunna leva på sin musik.

– Det behöver inte allltid handla om pengar: det är lika aktuellt om det gäller att skapa nytta för samhället, eller att med konsten ifrågasätta status quo och arbeta för förändringar. Med andra ord att släppa på det där jag-jag-jag-perspektivet som man lätt fastnar i som konstnär, menar Sara Sayed.

Så förväntningarna är stora när KMH ska medverka i genomförandet av tvärvetenskapliga entreprenörskurser som ny medlem i Sthlm School of Entrepreneurship.

Musikens kreativa processer

De kreativa processer som ingår i allt musikskapande väntas också kunna fördjupa entreprenörsperspektiven inom många andra områden.

SSES är en förening där Konstfack, Karolinska institutet, KTH, Handelshögskolan, Stockholms universitet – och nu även KMH – är medlemmar. Familjen Erling Perssons stiftelse har sedan starten stått för den grundläggande finansieringen, och de olika medlemslärosätena står för kompetens och utveckling av verksamheten.

Entreprenörskap självklart

– Frågor om entreprenörskap är idag självklara inslag i högre konstnärliga utbildningar. Och KMH:s studenter har också mycket att vinna på att samarbeta med andra discipliner på det här området, säger Helena Wessman, rektor för KMH.

– Omvänt finns det idag en stort intresse i samhället för musikens kreativa processer och hur de kan vara till nytta i sammanhang utöver det traditionella musiklivet. Och där kan KMH som Sveriges ledande lärosäte för högre musikutbildning spela en särskilt viktig roll, enligt Helena Wessman.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.