Växjö har sin egen världspianist i Per Teng­strand. Numera bor han i USA, men den 27 september återvänder han till hembygden och ger konsert tillsammans med 40-årsjubilerande Musica Vitae.

Huvudnumret är Ludvig van Beethovens praktfulla tredje pianokonsert (arrangerad av Vinzenz Lachner), komponerad just när tonsättaren insåg att hans hörsel var på väg att försvinna.

När sällsynt blir nytt

Men dessförinnan bjuds i konserten några sällsyntheter – musik av Gerald Finzi (1901–1956), en brittisk tonsättare som nästan hamnat i radioskugga. Eclogue för piano och stråkar kommer att framföras.

Och när hörde vi senast John Fernström? Violinist, tonsättare, dirigent som levde 1897–1961. I konserten blir det hans opus 2, Intima miniatyrer, som är en svit för stråkorkester från tidigt 1920-tal.

En konsertkrydda blir ett stycke musik av den prisbelönade indisk-amerikanska tonsättaren och sångerskan Shruthi Rajasekar. I sitt verk Son of Pandu har hon införlivat tongångar från sin egen indiska bakgrund med västerländsk klassisk tradition i en kreativ mix.

Om pianisten

Per Tengstrand är född 1968 och debuterade vid tolv års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester. Han är numera en av Sveriges mest framstående artister på de internationella konsertscenerna och har haft stora framgångar i USA. 

Om orkestern

15 stråkmusiker, med konstnärliga ledaren Malin Broman i spetsen, som ofta presenterar okonventionella musikaliska kombinationer. 2017 svarade Musica Vitae för musiken vid årets Nobelprisbankett och säsongen 2019/2020 firar orkestern 40 år.

Fyra konserter tillsammans

27 september Växjö Konserthus, kl 19.00
28 september Tingsryd Söderportkyrkan, kl 16.00
29 september Hässleholms kulturhus, kl 16.00
2 oktober Göteborgs Konserthus, kl 19.30Foto: Anders Bergön

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.