Målaren och skulptören Bror Hjorth (1894–1968) var en flitig, och så småningom, framgångsrik konstnär.

Men han hade också ett brinnande intresse för musik, framför allt folkmusik. Detta är anledningen till att Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium finns; delas ut vartannat år sedan 2006.

I år får Sandra Arvman, fiol, detta stipendium: ”för sitt personliga, naturligt svängiga och organiska låtspelande, tryggt förankrat i den jämtländska traditionen”.

Från forna järnvägsknutpunkten Ånge

Sandra Arvman (f. 1994) är uppvuxen i Ånge och har spelat fiol sedan hon var 10 år. Folkmusiken mötte hon för första gången på ett folkmusikläger i Fränsta och det var då spelglädjen gnistrade till. Efter gymnasiet studerade hon svensk folkmusik på Bollnäs folkhögskola och på Skurups folkhögskola. Därefter har det blivit tre år på KMH, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Den medelpadska och jämtländska låttraditionen har alltid funnits med i Sandra Arvmans spelande. I en solokonsert i Bror Hjorths ateljé, Uppsala, den 13 september kommer hon att ge exempel på favoriter, inspirerande låtar hemifrån, tillsammans med några avstickare i låtar som hon har lärt sig under sin tid på KMH.


Med stipendiet vill Bror Hjorthföreningen uppmuntra unga spelmän/folkmusiker och visa den svenska folkmusikens betydelse som musikaliskt uttryck för solospel på instrument och för sång.

Mer om Bror Hjorth här

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.