Det du ser på bilden är Transjö Folkets hus. Ligger i Glasriket strax utanför Kosta.

Det som inte framgår av bilden är att i Transjö, liksom i Målerås Glasbruk samt i Galleri Söreskog i Berg, framförs den nyare konstmusiken under tre dagar, från 15 augusti t o m 17 augusti.

Så här ser en artisloge ut i Galleri Söreskog.

Festivalen heter kort och gott NYTT (förkortning för Ny TonTradition). Första festivalen genomfördes 2017 och konstnärlig ledare är Monica Danielson.

Inget konsertprogram är det andra likt, så den som väljer att gå på samtliga konserter under NYTT får varje gång några nya verk att uppleva.

Tre uruppföranden

Årets NYTT-festival har stort fokus på svenska tonsättare – flera av dem med anknytning till Småland – och bjuder på inte mindre än tre uruppföranden signerade Anna Eriksson (Fuga mutation), Solveig Lindberg (Kampen mot Moloch) och Tony Blomdahl (Der Totmacher); alla verk från 2019.

Förutom dessa presenteras också verk av ytterligare en rad prominenta, svenska tonsättare som Henrik Strindberg, Thomas Liljeholm, Carin Malmlöf-Forssling, Mats Larsson Gothe, Ivo Nilsson och Karin Rehnqvist.

Det blir också performancestycken av bl a John Cage (The Wonderful Widow of Eighteen springs), Carola Bauckholt (Geräusche), Iannis Xenakis (Charisma) samt den unika monologoperan The Medium av Sir Peter Maxwell Davies.

Musiker med hembygdskänsla

Alla medverkande artister är förankrade i Glasrikets mylla och ivriga att sprida spännande, nutida konstmusik på hemmaplan. Som Jörgen Pettersson, saxofon, Maria Ingemarsson Berg, pianist, Duo Ego, dvs sångerskan Monica Danielson och slagverkaren Per Sjögren, Robert Ek, klarinett, Christian Berg, cello.


Mer info och program för NYTT-festivalen ›LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.