Först hette festivalen Göteborgskalaset (startår: 1991). Från 2007 arrangerades Kulturkalaset. Från och med i år är det Gothenburg Culture Festival som gäller.

– Vi vill göra festivalen mer attraktiv för internationella artister och besökare, säger verksamhetsansvarige Tasso Stafilidis.

Under veckan kommer det att bjudas på kultur, hundratals aktiviteter, artister och mat. 2019 års festival innehåller för närvarande 402 programpunkter från måndagen den 6 augusti t o m söndagen den 11 augusti.

Körsång av tusentals

Den 5 augusti blir det Friendship Concert på GöteborgsOperan. Konserten är en del av körfestivalen European Choir Games; 5,000 körsångare från hela Europa samlas i Göteborg för att framträda, tävla och höras många gånger under kulturfestivalen. Totalt blir det tre Friendship Concerts i GöteborgsOperans foajé.

Pianofestival

Den 10 augusti gästar Göteborgs Pianofestival operahuset med tre program: familjeföreställningen Marie och musiken, om Clara Schumann och hennes familj; konsert med Kungsbacka Pianotrio som innehåller kammarmusik av Clara och Robert Schumann, samt en Festivalkonsert med en rad medverkande pianister – Ha-Young Sul, Inese Klotina, Xiao Ying WangBojan Martinovic, Noah ZhouPer Tengstrand samt slagverkarna WestPerc Duo.

Näverlur

Stipendiet Årets näverlur delas ut i GöteborgsOperans foajé söndag den 11 augusti, då årets mottagare Kerstin Sonnbäck belönas och konserterar.

Dans

Andra höjdpunkter på GöteborgsOperan under Gothenburg Culture Festival är Igor StravinskijVåroffer med GöteborgsOperans Danskompani och Orkester, med Henrik Schaefer som dirigent, en annan är en konsert med smakprov ur den nya säsongen och Rickard WagnerValkyrian omtolkad av ungdomar från hela Västra Götaland.

GöteborgsOperans Danskompani startar sin nya säsong den 6 augusti med hyllade verket Sacre av den israeliske koreografen Roy Assaf.

Vid två konserter den 8 och 9 augusti bjuder solister, musikalartister och GöteborgsOperans Orkester på ett rikt urval godbitar ur husets nya säsong. Dirigent även här är Henrik Schaefer, konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Orkester.

Mer info ›

Bilden överst: musiker ur GöteborgsOperans orkester. Foto: Mats Bäcker

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.