I 34 år har Staffan Scheja arrangerat Gotland Chamber Music Festival. 2019 års upplaga av kammarmusikfestivalen äger rum 21–26 juli.

Staffan Scheja i repetitionstagen. Foto: Dennis Pettersson

Schejas ursprungsidé var att låta svenska och internationella toppmusiker mötas, umgås och konsertera på sommar-Gotland. S:t Nicolai ruin i Visby (bilden överst) är huvudarena, men konserter hålls också i flera av öns medeltida kyrkor och i Bläse Kalkbruksmuseum.

Bland årets artister finns bland annat sopranen Elin Rombo, mezzosopranen Francine Vis, bassångaren Henning von Schulman, pianisterna Henrik Måwe och Thomas Rudberg, cellisterna Kristina Winiarski och Mats Lidström, violinisterna Victoria Stjerna, Anders Kjellberg Nilsson, Maria Winiarski och Avri Levitan, gitarristen Mats Bergström, klarinettisten Magnus Holmander.

Vid en jazzkonsert under festivalen medverkade Katarina och Svante Henryson, Joel Lyssarides och hans trio samt Magnus Lindgren.

Varierat och annorlunda

Det verkar som om årets festival har fått en hel del av nytänk i repertoarvalen. T ex inledde Staffan Scheja med en pianoafton i Dalhems kyrka som innehöll musik av tre kvinnliga tonsättare – Elfrida Andrée, Lili Boulanger och Clara Schumann – kompletterat med Robert Schumann.

I invigningskonserten framfördes, förutom Ludvig van Beethoven, Modest Mussorgskij och Francis Poulenc även ny musik av Paquita d’RiveraBenna @ 100, och Apollonian dances av Albert Schnelzer.

I Fröjels kyrka var Helena Munktell, Kaija Saariaho och Clara Schumann representerade, och i stora avslutningskonserten fredagen den 26 juli framförs bland annat Carin Malmlöf-Forsslings Lalendo för solocello liksom nyare musik som Trio av Paul Schoenfeld, In octaves av Mats Lidström. Black Swans av Magnus Holmander samt Two pieces av Svante Henryson.


Mer om Gotland Chamber Music Festival ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.