Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris delas ut varje år sedan 2007. I år i samband med Alfvén-dagen den 6 juli, på Hugo Alfvéns gård i Tibble utanför Leksand.

2019 års pristagare blev tonsättaren Molly Kien. Priset är på 90,000 kr och delades ut av Kungl Musikaliska akademiens stendige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

Prismotiveringen

”Molly Kiens musik präglas av ett väl utvecklat klangsinne, inte minst i orkestrala sammanhang, och ett starkt personligt tonspråk som omedelbart fångar lyssnarens uppmärksamhet. Förutom den höga kvaliteten i sitt konstnärliga skapande har hon visat en anmärkningsvärd mångsidighet i sin kompositionsverksamhet.

Vid sidan av stora orkesterverk har hon arbetat med kammar- och elektroakustisk musik och även tagit tillfället i akt att skriva sceniska verk som riktar sig till barn. I kommunikationen med musiker är hon omvittnat både väl förberedd och välformulerad, något som tillsammans med den höga konstnärliga nivån på musiken bidragit till att göra henne till en av vårt lands mest uppskattade tonsättare i sin generation.”

Carin Malmlöf-Forsslings Stiftelse är anknuten till Kungl Musikaliska akademien och har som syfte ”…stimulera det svenska konstmusiklivet i Dalarna men också i Sverige i övrigt, och dels öka uppmärksamheten kring svenskt konstmusikliv i utlandet…”. Detta sker bland annat genom stipendier till yngre musikstuderande vid musikkonservatoriet i Falun samt genom ett av landets största tonsättarstipendier, i år på 90,000 kronor.


Carin Malmlöf-Forssling (1916–2005) studerade kontrapunkt och komposition för Melcher Melchers vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och avlade musiklärarexamen 1942. Hon bedrev vidare pianostudier för Gottfrid Boon och kompositionsstudier för Nadia Boulanger i Paris.

Från 1952 var hon verksam i Falun som pianolärare vid gymnasieskolan. Hon invaldes 1970 i Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och var under många år dess enda kvinnliga medlem.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.