Bristfällig utredning får riksdagen att sälja ut Musikaliska

Regeringen har föreslagit att fastigheten Ladugårdsbron 14, där Musikaliska på Nybrokajen 11 ingår, ska säljas. Riksdagen har nu beslutat att gå på regeringens förslag.

På uppdrag av en annan regering gjordes 2013 en utredning om fastigheter och byggnader som bör ägas av staten (SOU 2013:55).

Den utredningen har stora brister, är det många som konstaterat, bland annat ledningen för Musikaliska.

Det ÄR en kulturhistoriskt värdefull byggnad

Tvärtemot slutsatsen i utredningen är fastigheten kulturhistoriskt särskilt betydelsefull. Den har även ett särskilt symbolvärde och bidrar till berättelsen om staten genom att den uppfördes på uppdrag av staten och Oscar II för att förstärka Sveriges kulturella identitet, både som konsertsal och lärosäte för landets högre musikutbildning.

Nuvarande musikverksamhet som bedrivs i huset ”bidrar till att tillgängliggöra huset för allmänheten och gemensam nytta för medborgarna så att de kulturpolitiska och förvaltningspolitiska målen uppnås.”

Huset med Musikaliska, folkmusikscenen Stallet och Kungl Musikaliska akademiens lokaler är dessutom byggnadsminnesmärkt och välbevarat. Samtliga kriterier för att fastigheten ska fortsätta ägas av staten (via Statens Fastighetsverk) är uppfyllda. Ändå fattar riksdagen beslutet att gå på regeringens förslag om försäljning.

Sveriges första konserthus från 1878 är inte värt mer än så.

Det musikaliska fortsätter ett tag till
Ola Bjerding – VD Musikaliska, Blåsarsymfonikerna & Länsmusiken i Stockholm

– Vi har ett hyreskontrakt från 2020 som löper på ett antal år till. En framtida ägare behöver ha förståelse för husets kulturhistoriska värde och nuvarande sjudande musikverksamhet som bedrivs i huset, säger Ola Bjerding, VD för Musikaliska, Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm.

– Jag tycker det vore synd och skam att en av landets bästa konsertsalar vad gäller akustik för kammarmusik säljs på öppna marknaden och inte blir nyttjad av konstmusik. Det vore ett dråpslag, säger Ola Bjerding till Kulturnytt i P1.

Genom en hög grad av självfinansiering håller Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm detta konserthus levande – och har så gjort sedan 2011.

Huset är en mötesplats med konserter och workshops, inte minst för regionens unga musiker och den yngre publiken, och en populär gästspelsscen med enastående akustik och atmosfär. 


Foto, konsertsalen: Petter Magnusson

2 KOMMENTARER

  1. Jag har bara varit där ett par gånger…..men tyckert att det är tråkigt att möjligheten till besök försvinner…

  2. Tänker att det är inte vem som äger huset som är det viktiga
    Utan vad det fyls med, så tydliga
    Direktiv om vad huset ska änvändas till och att köparen åtar sig att sköta och förvalta det så som det är tänkt,det är ju bygt för vår skull och för våra pengar och ska brukas där till.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.