Från Bayerische Staatsoper till GöteborgsOperan

Den nye konstnärlige chefen för opera/drama vid GöteborgsOperan kommer från 2020 att heta Henning Ruhe – idag operativ chef för den konstnärliga verksamheten, med ansvar inom bland annat repertoarläggning och rollbesättning vid operan i München, Bayerische Staatsoper.

Henning Ruhe efterträder Stephen Langridge.

– Henning Ruhe uppfyller alla de kriterier vi letade efter hos en konstnärlig chef för opera/drama. Han besitter en djup och bred kunskap om musikdramatik samtidigt som han är en erfaren, modig och lyssnande ledare med ett starkt driv, van att arbeta i stora, komplexa organisationer. Han har i flera år verkat på absolut högsta internationella nivå, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.

Konsertpianist

Henning Ruhe, född 1978 i Hamburg, är utbildad vid Franz Liszt-konservatoriet i Weimar. Som konsertpianist vann han nationella och internationella tävlingar och gav solo- och kammarkonserter i Europa, Nordamerika och Asien. Han har bland annat uppträtt i Carnegie Hall i New York, Wigmore Hall i London, BunkaKaikan i Tokyo, på Lucerne-festivalen och på Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva. 

Ledarskapsutbildad

Ruhe är även utbildad i ledarskap inom konstnärlig verksamhet (Arts Management) och har arbetat som chef på Staatsoper Berlin, Théâtre du Châtelet i Paris, på IMG Artists i New York och nu senast på Bayerische Staatsoper. 

I München har han sedan 2008 lett verksamheterna med fokus på unga, deltagande och lärande, unga artister samt internationella projekt och turnéer av olika slag.
2017 blev han operativ chef för husets konstnärliga verksamhet (Head of Artistic Administration) med ansvar för bland annat repertoarläggning och rollbesättning. 

Foto: Wilfried Hösl
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.