Uppdraget, kallet, slutar aldrig.

Dagar går, kvällar kommer. Men för en tonsättare på konstmusikens område gäller att hålla ut och aldrig tappa sugen. Att ständigt stå på tå och att hitta fram till något nytt.

En av dem som känner denna tillvaro är Anna-Lena Laurin. Tonsättare och pianist och med en familj som består av musiker. Maken är Anders Bergcrantz, jazztrumpetare, och döttrarna är Rebecca Bergcrantz, sångerska (Raindear) och Iris Bergcrantz, sångerska (i gruppen Åkervinda).

– En tålamodsprövande bransch, kommenterar hon sitt komponerande.

Svårt att få ekonomiskt stöd

– Trots priser och utmärkelser har jag vad det gäller utgivningar i mitt eget namn inte erhållit stöd på 24 år, säger Anna-Lena.

Det handlar ju inte bara om musiken. Mer tid går åt till att marknadsföra sig själv, söka bidrag, få musiker, ensembler och orkestrar att ställa upp – och därefter få musiken spelad.

Som för alla nutida tonsättare går det upp och ner. Men just nu är det ganska mycket upp. I maj uruppfördes hennes stycke Song of the juniper av Göteborgs Symfoniker med Joana Carneiro som dirigent (f ö säsongens enda uruppförande med GSO).

I mars kom hennes senaste skiva, Quests. Den sjätte cd-skivan på egna bolaget Vanguard Music Boulevard. Titelverket är operamonologen Quests (2013/2014) som beställdes till Sören Kirkegaards 200-års jubileum (då till enbart pianoackomanjemang). Solist är sopranen Gitta-Maria Sjöberg.

– 2014 drog jag upp stycket till orkester och Malmö Operaorkester uruppförde verket på Nordiskt Forum 2014.

Och nu finns det på skivan med Norrlandsoperans Symfoniorkester med Ingar Bergby som dirigent. Dessutom Concerto for Flute, Strings and Harp från 2009. Här framförd av (dåvarande) Camerata Nordica med Terje Tønnesen som ledare.

Skivutgivningar bara en kostnad

– Att ge ut plattor idag är bara en utgift, men det blir ett exklusivt visitkort och en nödvändig dokumentation, konstaterar Anna-Lena Laurin lite lakoniskt.

Anna-Lena Laurin har hållit på med tonsättande sedan 1997. Hon gled in i konstmusiken från sin roll som jazzpianist. Hittills har det blivit musik för orkester, kammarorkester, stråkkvartett, scen, blåsarensemble, kör, piano och storbandsorkester.

Och snart kommer nästa skiva, Shards of time, med artisterna Gitta-Maria Sjöberg, sopran, Olle Persson, baryton och Mats Jansson, piano.

Mer om Anna-Lena LaurinLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.