Av 1,600 anmälda från över 90 länder blev soloklarinettisten Emil Jonason utvald att spela Emmy Lindströms klarinettkonsert At the Hills of Hampstead Heath, ett stycke som beställdes av fyra orkestrar i Sverige och som han turnerade med säsongen 2017/18.

Med detta verk vann han den stora internationella musiktävlingen Kaleidoscope Instrumental and Vocal Competition i Los Angeles, USA. F ö det enda nutida stycke som tog sig till final.

Emil Jonason är adjunkt i klarinett vid musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Rena familjevinsten

– Eftersom det är min fru Emmy Lindström som har skrivit musiken jag vann med så är det dubbel glädje! 

Emmy Lindström är tonsättare, violinist och sjuksköterska. Hon hördes under den gångna säsongen vid 21 tillfällen i Helsingborgs konserthus, där hon fått i uppdrag att skriva musikaliska orkesterkommentarer till Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire

– Vi ser priset som ett erkännande på att vi håller hög internationell kvalitet. Priset sätter också MDH på kartan i den internationella musikvärlden. I min yrkesroll bidrar priset till att jag kan dela med mig av glädje och inspiration, och locka ännu fler studenter till musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Vinsten för Emil Jonason var en av tre förstaplatser, 5 000 dollar samt det bästa av allt: att få spela konserter med full symfoniorkester i Los Angeles under säsongen 2019/20.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.