En stor internationell sångtävling i Finland är Mirjam Helin International Singing Competition, som anordnas vart femte år. Tävlingen är känd för sin höga nivå, den krävande repertoaren och för sin namnkunniga jury. Stora prispengar ingår dessutom, i år totalt drygt 1,85 milj kronor.

Sensationell segrare bland de kvinnliga sångarna blev svenska Johanna Wallroth (f. 1993), efter att i finalen ha sjungit No word from Tom ur The Rake’s Progress av Igor Stravinskij och därefter Je veux vivre ur Romeo et Juliiette av Charles Gounod. För sin förstaplacering får hon 30,000 € – liksom äran att vara den första från Sverige som vinner i Mirjam Helin-tävlingen*.

Vinnare i den manliga kategorin blev tävlingens yngste deltagare, barytonsångaren Stefan Astakhov (f. 1997), Tyskland.

475 sångare sökte till tävlingen – åtta deltar i finalen

Inte mindre än 475 sångare sökte till tävlingen och 46 sångare från 20 olika länder fick komma till Helsingfors för att tävla. Åtta fanns kvar till finalen, onsdagen den 29 maj i Musikhuset i Helsingfors. Fyra manliga sångare, fyra kvinnliga.

De åtta finalisterna var Teaa An (Sydkorea), Stefan Astakhov (Tyskland), Olga Cheremnykh (Ryssland), Jussi Juola (Finland), Palesa Malieloa (Sydafrika), Bryan Murray (USA), Rodrigo Sosa Dal Pozzo (Italien/Venezuela) och Johanna Wallroth (Sverige).

Finalisterna ackompanjerades av Finska Radiosymfoniorkestern under ledning av Hannu Lintu.

Jurymedlemmarna är alla välkända i internationella sångar- och musikerkretsar: Olaf Bär, Ben Heppner, Vesselina Kasarova, François Le Roux, Waltraud Meier, Deborah Polaski, Kiri Te Kanawa och Jorma Silvasti (ordförande).

Mirjam Helin

Mirjam Helin (1911-2006) var sångpedagog och professor och en stor musikmecenat. I samband med sin 70-årsdag donerade hon en stor summa pengar till Finska kulturfonden. Summan blev grundplåten till det som idag är en av Europas största sångtävlingar, The Mirjam Helin International Singing Competition, som genomförts vart femte år sedan 1984.


*) Svenska deltagare i Mirjam Helin-tävlingen som tidigare år fått priser:

Thomas Lander, specialpris, Young Talent, 1984
Charlotte Hellekant, 2:a pris, 1989
Karl-Magnus Fredriksson, 2:a pris, 1994
Gabriel Suovanen, 3:e pris + Specialpris för framförande av nutida verk, 1999


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.