I första upplagan av O/Modernt Composition Award för unga tonsättare är det Frej Wedlund som tar hem priset (ära + 1,000 Euro).

Wedlunds vinnande verk är, enligt uppgift, en drömsk ”felläsning” av sorgmarschen ur Ludwig van Beethovens tredje symfoni (Eroican). Det kommer att uruppföras vid årets Festival O/Modernt den 19 juni på Ulriksdals slottsteater Confidencen.

Frej Wedlunds Piano Quintet tillämpar det inledande basmotivet från Beethoven-originalets sorgmarsch som ett idée fixe. Verket använder fragment och motiv från originalet, som förvrängs på olika sätt för att bygga upp en ny klangvärd och skapa ett abstrakt, drömlikt intryck av dess förlaga.

Ur juryns motivering:
”Frej Wedlunds Piano Quintet är ett tekniskt avancerat, intensivt och intellektuellt utmanande verk, som kommunicerar en tydlig vision och skapar sin egen ljudvärld.”

Tonsättarkarriären

Frej Wedlund, 27 år, kommer från Östersund. Han inledde sina kompositionsstudier vid Framnäs follhögskola i Piteå, fortsatte med kompositionsprogrammet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och går för närvarande på masterprogrammet i komposition vid Det Konglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. 



Foto: Kelley Hudson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.