Hon började sin professionella sångarbana relativt sent i livet. Operadebuten skedde 1996 vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Idag framträder sopranen Iréne Theorin på världens alla stora operascener, som La Scala, Metropolitan, Covent Garden, Staatsoper Wien, Opera de Paris och Bayreuth.

Hon förknippas särskilt med den tyska dramatiska repertoaren och har överallt hyllats för sin dramatiskt kraftfulla röst och starka scennärvaro. Hon utsågs 2015 till årets sångerska i Spanien för rollen som Brünnhilde och hon har förärats den danska riddarorden Dannebrog-orden av drottning Margrethe II av Danmark.

Prisgala på Confidencen

Vid en operagala på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 26 maj fick Iréne Theorin ta emot 2019 års Jussi Björling-stipendium på 100,000 kronor.

Vid operagalan medverkade, förutom Iréne Theorin, även Hillevi Martinpelto, Ingrid Tobiasson, Lars Cleveman, Karl-Magnus FredrikssonGunnar Lundberg, Ulrik Qvale, Ragnar Ulfung samt pianisten Samuel Skönberg.

– Irene Theorin är en synnerligen värdig mottagare av stipendiet. Hon av de stora svenska internationella operastjärnorna men har av någon anledning inte blivit lika känd i Sverige, säger Gunnar Lundberg, ordförande i Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.

Turnéerna utgår från Broaryd

Iréne Theorin (f. 1963) är uppväxt och bosatt i småländska Broaryd utan för Gislaved. Hon spelade trumpet i ungdomsorkestern och sjöng i kyrkokören. Sina första sånglektioner fick hon på musikgymnasiet i Jönköping. Senare studerade hon vid musikhögskolan i Göteborg och operahögskolan i Köpenhamn.

I juli sjunger hon i Puccinis Turandot i Tokyo samt i Barcelona. Först i mars 2020 kan hon höras på Operan i Stockholm, i Richard Wagners Die Walkürei Theorins paradroll Brünnhilde.

Foto: Karin Röse

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.