Det stundar många musikaliska upplevelser för dem på svenska sjukhus och äldreboenden som inte kan ta sig till en opera- eller konsertscen, eller till en biolokal.

Ulrika Lind, Kulturarenan, och Roger Norén, Studio Acusticum, på plats i The Met, New York.

I ett unikt projekt mellan Kulturarenan/ Betaniastiftelsen, Studio Acusticum i Piteå och The Metropolitan Opera i New York blir The Mets operaföreställningar tillgängliga för den grupp människor som inte kommer utanför institutionernas väggar.

I ett nytt samarbete ska operaföreställningar göras tillgängliga för den publik som har svårt att ta sig till scener och biografer.

Digital pionjär

The Met är en pionjär och förebild i digitaliseringen av scenkonst. Deras livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. De visar opera på fler än 2,200 biografer i 70 länder, på sex kontinenter.

– Vi sätter människan i centrum för att nå ökad livskvalitet genom kulturtillgång för så många som möjligt, säger Ulrika Lind, utvecklingschef på Betaniastiftelsen.

The Met on demand kommer att finnas tillgängligt via Kulturarenan.se, en samlingsplats för kultur online som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Konsert- och operautbudet är redan nu överdådigt och av hög musikalisk kvalitet.


Inom projektet kommer operavisningar göras på ett antal stöd- och omsorgsboenden i Sverige, samt följas av en forskningsstudie av forskare vid Göteborgs universitet. Målet är att hitta en modell för hur The Met on the demand kan göras tillgängligt för människor inom vård och omsorg. Genom att studera modellens värde kan projektet inspirera andra länder att tillgängliggöra kulturutbud utifrån samma modell.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.