Musikaliska, Nybrokajen 11
KungligaHovkapelletunderledningavTorAulin1905VidflygelnWilhelmStenhammar
Takkronan i stora salen
Storasalenfrnlktaren
Birgit Nilsson, Sergiu Celibidache och Radiosymfonikerna repeterar
Musikaliska akademien renoveras, 1996–1998
Interiör, detalj
Foajé, en trappa upp
Storasalenmedplatsfr550personer
previous arrow
next arrow

Den, eller de, handläggare på Statens fastighetsverk (SFV) som menar att nuvarande Musikaliska vid Nybroviken i Stockholm inte har ”tillräckligt högt kulturhistoriskt värde för att motivera ett statligt ägande …” kan inte ha varit inne i lokalerna, eller läst på särskilt väl.

Musikaliska akademien – Gamla Ackis – Nybrokajen 11 – Musikaliska kan nu komma att säljas på den öppna marknaden. Värdet uppskattas till ca 367 milj kronor.

Innehåll

1

För det första är det Sveriges äldsta konserthus, byggt på 1870-talet och invigt lördagen den 2 mars 1878. Ritat av samme arkitekt, Johan Fredrik Åbom, som även var arkitekten bakom Berns salonger och Södra teatern i Stockholm. Byggmästare var John Ahlström.

2

Det byggdes som ett första hem åt Kungliga Musikaliska akademien.

3

I Musikaliska akademiens stora sal hölls de första Nobelprisutdelningarna, från 1901 och 25 år framåt (tills Konserthuset i Stockholm var uppfört).

4

Detta var var den högre musikutbildningens byggnad fram till början av 1950-talet. Mängder av svenska musiker och sångare har fått sin utbildning här; Jussi Björling, Birgit Nilsson, Sixten Erling, Elisabeth Söderström, Karl-Birger Blomdahl, Eric Ericson, Hans Leygraf, för att nämna några.

5

I Musikaliska akademiens stora sal – med en akustik i världsklass – har tusentals konserter getts och en lysande rad av världsartister uppträtt.

6

En omfattande renovering av huset gjordes 1996–1998 (och var klar när Stockholm var Europas kulturhuvudstad), efter att i många år varit tyst, nedgånget och förslummat. Och det saknades inte lystna blickar på det vackert och centralt belägna huset. Näringslivet såg här möjligheter att bygga om till representativa rum och kontorslokaler. Det talades till och med om rivning …

Men dåvarande kulturminister Bengt Göransson insåg vad som skulle kunna hända och drog igång allt vad han kunde för att detta musikens hus som en fågel Fenix skulle återuppstå. Så skedde, också.

7

Musikaliska akademiens byggnad förklarades som byggnadsminne först år 1993 och stor varsamhet har vid renoveringen några år senare iakttagits då det gäller att bevara husets ursprungliga 1870-talskaraktär.

Statliga SFV övertog kvarteret Ladugårdsbron 14 (med byggnaderna Musikaliska, Kjellbergska huset med Stallet och Utrikesministerhotellet vid Blasieholmstorg där Kungl Musikaliska akademien har sina lokaler) från lika statliga fastighetsbolaget Vasakronan så sent som 2008.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.