Sverige har gott om tonsättare som skriver ny musik för kör. Det är kanske inte så märkligt i ett land som ofta får beskrivs som en körsjungande nation med 600,000–700,000 aktiva körsångare.

’Det svenska körundret’ stammar från legendaren och kör-maestron Eric Ericson › och hans långa verksamhet i Kör-Sverige och internationellt.

Vart är den svenska körmusiken på väg? Under rubriken #svenskkörmusik utforskar Gehrmans Musikförlag det svenska körundret.

Tonsättarnas tankar

I den nya Facebookserien Månadens Körtonsättare får man lära känna dem som skapar körmusik just nu, när tonsättarna själva reflekterar, kommenterar och svarar på frågor. 

En gång i månaden, med start i februari, berättar en svensk tonsättare berättar om sin syn på körmusik, omvärlden och framtiden. I samband med att intervjun publiceras svarar tonsättaren på frågor i kommentarsfältet.

Först ut var Jacob Mühlrad, en av våra mest uppmärksammade unga tonsättare, bland annat för hans omfattande samarbeten med Radiokören de senaste åren.

Månadens Körtonsättare i mars är Anna-Karin Klockar, som med sina tre teatraliskt tonsatta tal Speeches vann Anders Wall & Allmänna Sången Composition Award 2016, en internationell tävling för kvinnliga tonsättare av körmusik.

Snart presenteras den tredje tonsättaren i serien.

Serien Månadens Körtonsättare kan man följa här ›



LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.