Tre dansare och 13 musiker fyller scenen i föreställningen Prelude – skydiving from a dream. Det i ett nytt samarbete mellan koreografen Örjan Andersson och stråkensemblen Scottish Ensemble, som framförs på Dansens Hus, Stockholm, den 22-23 mars.

När ”Prelude…” hade premiär i november 2018 på Tramway i Glasgow fick den ett fantastiskt mottagande av både publik och kritiker. 

Prelude – skydiving from a dream är det andra samarbetet mellan Andersson Dance och Scottish Ensemble.  Det första, Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia (2015), fick stor internationell framgång och resulterade i en rad turnéer i bland annat Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Norge. Föreställningen visades också Shanghai International Arts Festival, Cadillac Shanghai Concert Hall i Kina, The Kennedy Center i Washington och The Barbican i London.

Scottish Ensemble

anses som en av Storbritanniens ledande stråkorkester,. Den grundades 1996 och är baserad i Glasgow. Ensemblens inriktning är grundliga samarbeten och de arbetar inte bara med enskilda solister – som trumpetaren Alison Balsom och mezzosopranen Sarah Connolly eller violinisten Patricia Kopatchinskaja och Nicola Benedetti – utan även återkommande med konstnärer från andra discipliner och konstformer.

Dansmusiken

Ludwig van Beethoven Grosse Fuge
J. S. Bach Die Kunst der Fuge
Witold Lutosławski Preludes and Fugue for 13 Solo Strings


Foto: Louise Mather


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.