Iréne Theorin (från Broaryd utanför Gislaved i Småland) har kallats Sveriges mest okända världsstjärna. Hon är en av de mest hyllade sopranerna och framträder på världens alla stora operascener, som La Scala, Metropolitan, Covent Garden, Staatsoper Wien, Opera de Paris och Bayreuth.

I mars och april befinner hon sig på Gran Teatre del Liceu i Barcelona.

Iréne Theorin, som särskilt förknippats med den tyska dramatiska repertoaren, har överallt hyllats för sin dramatiskt kraftfulla röst och starka scennärvaro. 

Stor prisgala i maj

Nu får hon 2019 års Jussi Björling-stipendium på 100,000 kronor. Stipendiet kommer att delas ut vid en galaföreställning med sångare ur den svenska operaeliten på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 26 maj, där även årets pristagare medverkar. 

Hon utsågs 2015 till årets sångerska i Spanien för sin tolkning av Brünnhilde i Valkyrian på Grand Teatre del Liceu i Barcelona, och hon har fått den danska riddarorden Dannebrog-orden av drottning Margrethe II av Danmark. Hennes DVD-inspelningar inkluderar Elektra från Salzburg Festival, Ragnarök från La Scala, Tristan och Isolde från Bayreuth och den prisbelönta Ringen från Köpenhamn. 

Iréne Theorin tog första sånglektioner fick hon på musikgymnasiet i Jönköping. Senare studerade hon vid musikhögskolan i Göteborg och operahögskolan i Köpenhamn. Hon debuterade först vid 33 års ålder – som Donna Anna i W A Mozarts Don Giovanni på Det Kongelige i Köpenhamn.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.