Nu kommer musikerna till de äldre – fysiskt och digitalt

Musikerna på plats i samlingssalen på äldreboendet, orkestern finns med digitalt på storbildsskärm. Det är upplägget för något som kallas Digitala kulturmöten, ett projekt som just påbörjats mellan Betaniastiftelsen, Göteborgs Symfoniker, Musik i Syd och Göteborgs universitet.

De fysiska konserterna sker från Göteborgs Symfoniker i form av en stråkkvartett, samt en harpsolist (Liv Dahrén) som har orkestern med sig på storbildsskärm.
Hos Musik i Syd är det två musiker som spelar musik ur storspelmannen August Strömbergs musikskatt, Skomakarens sånger.

Har kulturtillgång betydelse för välbefinnandet?

Syftet med Digitala kulturmöten är att undersöka innebörder av digital kulturtillgång (i det här fallet musik och konserter) bland vård- och omsorgstagare genom en kvalitativ studie. I studien undersöks om digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare, deras närstående samt vårdare.

Studien utförs av två forskare vid Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.
Helle Wijk, professor, univ. översjuksköterska Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Akademin. Helle har i sin forskning särskilt engagerat sig i stödjande och stimulerande vårdmiljöer för hälsa och välbefinnande.
Eva Jakobsson Ung, docent, universitetslektor/verksamhetsutvecklare, legitimerad sjuksköterska, filosofie doktor i vårdvetenskap, Sahlgrenska Akademin. Eva har i sin forskning stort fokus på personcentrerad vård.

Orchestra minus one

Göteborgs Symfoniker har spelat in ett antal verk med solist enligt ”orchestra minus one”, dvs att solisten inte har funnits med vid inspelningen, men har hela orkestern med sig på storskärm när musikern framför verket, exempelvis på ett omsorgsboende.

I Digitala kulturmöten vill man dels testa modellen, dels undersöka upplevelserna kring att ”Symfonikerna kommer på besök”.
För Musik i Syd handlar det om att programlägga konserter i omsorgen utifrån ett inspelat konsertprogram, för igenkänning och närmare relationer mellan publiken i vården och musikerna.

Se hela konsertutbudet på Kulturarenan ›

Mer info om Digitala kulturmöten hos Betaniastiftelsen ›


Bilden överst: foto, Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.