Hade Marianne von Martínez levt i våra dagar, hade hon varit världskänd multi-artist, haft kalendern uppbokad åratal framöver och följts av miljoner på YouTube.

Nu levde hon på 1700-talet och en bit in på 1800-talet, Marianne von Martínez, eller Marianna Martines, som hon också kallade sig – trots att hon döptes till Anna Catherine …

Marianne var både sångerska, pianist och kompositör. Hon talade tyska, italienska och förmodligen även franska och engelska. Uppträdde redan som barn för det kejserliga hovet i Wien och gjorde en spikrak musikalisk karriär.

Hon träffade Joseph Haydn och fick lektioner av honom, samt av andra dåtida kompositörer som Johann Adolph Hasse och Giuseppe Bonno.

Toppmusiker…

Hennes cembalospel var i klass med Carl Philipp Emanuel Bachs.

Wolfgang Amadeus Mozart kom sättandes med nyskrivna sonater för att framföra sin musik tillsammans med Marianne vid hennes och systerns soaréer i Wien.

…och kompositör

Super-Mariannes kompositioner var i den klassiska italienska stilen, högsta mode i Wien på den tiden. Hon komponerade solosånger, kantater, oratorier och mässor och var så gott som alltid medverkande vid framförandena.

Marianne von Martínez levde från maj 1744 till december 1812, och blev därmed drygt 68 år gammal.

Fredag 1 mars spelas hon

Med stor säkerhet det enda framförandet i Sverige den här säsongen av von Martínez’ musik blir det i Stockholm den 1 mars. Plats: Kungasalen, Kungl Musikhögskolan.

Det är KMH Symfoniorkester som spelar under ledning av Mats Zetterqvist – Symfoni i C (från 1770) av Marianne von Martínez kommer att klinga.

Dessutom: Wolfgang Amadeus Mozart, Symfoni nr 39 i Ess-dur och Robert Schumann, Symfoni nr 2 i C-dur
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.