iMusiken hann bara granska några stycken tvivelaktiga orkesterturnéer med svenska orkestrar i höstas, förrän Helsingborgs Konserthus & Symfoniorkester nu meddelar att de vill gå i bräschen och göra slut på flygreseslentrianen – och slå hål på myten om flygandets betydelse.

iMusiken har skrivit det tidigare och skriver det igen: det är inte många säsongsprogram kvar innan vår planet har nått sin tipping point.

Så – från och med säsongen 2020/2021 slutar HSO att flyga in artister och dirigenter. Ett beslut som obevekligt ökar klimatmedvetandet hos ett antal agenturer runt om i Norden och i Europa.

Flyget = hög musikalisk nivå?

En av många myter inom branschen gör gällande att den klassiska orkestermusiken är beroende av flyget för att kunna leverera konsertupplevelser på hög nivå.

– Vi är övertygade om att det finns tillräckligt med kompetenta musiker och artister på tåg-, buss- och båtavstånd. Vi bjuder nu in solister, dirigenter och agenturer som är villiga att stötta vår ambition om att även den klassiska orkestermusiken ska vara en del av en hållbar utveckling, säger Fredrik Österling, konserthuschef.

Fredrik Österling, konserthuschef och perrongutmanare

– Det finns här en kreativ möjlighet för orkester–Sverige. Det ska bli spännande att se vilka som hänger på och vilka som väljer att stå kvar på perrongen, säger Fredrik Österling.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.