Att dirigentvärlden domineras av män är en gammal sanning. Att det även finns kvinnliga dirigenter är ingen nyhet, men kvinnorna är en förskräckande liten minoritet (även om de svenska orkestrarna den här säsongen har lyckats engagera ett stort antal ur minoriteten).

En genomgång av världens ledande orkestrar visar att 586 av dem har manliga chefsdirigenter – men bara 21 har kvinnliga; dvs 3,4 %.

Över hela (väst)världen råder en skriande brist på pultens jämställdhet. Därför har en särskild festival och tävling skapats för att hitta fler unga, kvinnliga och lovande dirigentämnen.

MOWAMAs initiativtagare Clemence Guerrand (t h) tillsammans med prinsessan Caroline av Monaco i samband med lanseringen.
Första globala tävlingen

Bakom satsningen står den franska pianisten Clemence Guerrand, som lyckats få till stånd den första globala tävlingen som vänder sig till blivande kvinnliga dirigenter. Den kallas MAWOMA (Music And Women Maestra) och kommer att hållas i sex länder på de olika kontinenterna.

Avsikten är givetvis att få fram nya kvinnliga dirigentnamn, men också att visa på ”ett icke-dominerande kvinnligt ledarskap”.

Ambulerande, uppsökande verksamhet

MOWAMA kommer att dammsuga unga förmågor i många länder och för varje etapp utse en som får dirigera en internationell orkester – efter att den utvalda har stötts och tränats. Uttagningsomgångarna kommer att ambulera mellan kontinenterna.

Första uttagningsomgången har final i Paris i april 2019 och därefter blir det ytterligare orkesteruppdrag och uppmärksamhet i Monaco.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.