Daniel Hansson, Director Musices

Director Musices vid Malmö Universitet, Daniel Hansson, har blivit utnämnd till gästprofessor i dirigering vid det Nationella Musikkonservatoriet i Lviv, Ukraina.

Daniel Hanssons arbete inleds i mars 2019.

– Jag kommer att åka dit fyra till sex gånger om året för att föreläsa, hålla i workshops, undervisa och initiera projekt

– Det finns ett stort intresse för den skandinaviska dirigenttradition som jag representerar och det är en stor ära att få vara med och utveckla deras verksamhet, berättar Daniel Hansson.

Musikkonservatoriet i Lviv

Han har dirigerat flera projekt i Ukraina, och efter en konsert med Ukrainian Festival Orchestra fick han frågan av konservatoriet om ett fördjupat samarbete.

Anor och stark position

Konservatoriet i Lviv har anor tillbaka till 1796. Skolan utmärker sig med egen operastudio, ett institut för musikpedagogik samt en elektronmusikstudio. Som nationellt musikkonservatorium spelar man idag en betydande roll i det ukrainska musiklivet och utvecklingen av den högre musikutbildningen.

– Jag kan avundas den tradition och position konstmusiken har i Ukraina, och av hur kultur generellt prioriteras i samhället – det kommer att bli fantastiskt roligt att vara en del av musiklivet där, säger Daniel Hansson. 

Daniel Hansson har arbetat med regionens orkestrar Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Musica Vitae och Camerata Nordica men är också verksam internationellt och har bland annat gästat Monte Carlo Philharmonic Orchestra och Manaus Opera.

Han grundade 2010 den uppmärksammade professionella vokalensemblen Ensemble Syd, som Grammis-nominerades 2016 för skivan ”Hur länge ska hon vara död?”. Som Director Musices vid Malmö Universitet leder Hansson Malmö akademiska kör och orkester.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.