Hur kan Mozarts opera Figaros bröllop användas i ljuset av me too? Vems röst hörs?
Det vill GöteborgsOperan under våren undersöka tillsammans med högstadieklasser i projektet Me too, Figaro.

Med scenkonstens kraft ska man diskutera och levandegöra olika beteenden, jargonger, stereotyper och förväntningar. Tio elevgrupper på sju högstadieskolor i Göteborg med kranskommuner kommer att delta i GöteborgsOperans projekt.

Om övergrepp och sexuella trakasserier

Vid tre tillfällen kommer GöteborgsOperan att möta elevgrupperna på varje skola. De två första träffarna sker introduktion, fördjupning i handlingen i Me too, Figaro och samtal och workshop om sexuella trakasserier och övergrepp. Under den tredje träffen ges en cirka 45 minuters föreställning med sex sångare från GöteborgsOperan. Ungdomarna diskuterar vad de sett och får sedan bestämma hur vissa nyckelscener kan göras annorlunda – och får se det utföras.

Frida Engström, sopran

Bakom idé, manus och regi står operasångaren Frida Engström. Tillsammans med Hanna Morau, som är projektets workshopledare och koordinator för Skapa – GöteborgsOperans verksamhet för deltagande och gemensamt skapande – är hon med i alla steg.

– Pjäsen som ligger till grund för Mozarts opera skrevs på 1700-talet men strukturerna finns kvar i dagens samhälle, säger Frida Engström, och understryker att det inte handlar om att åka ut till skolor med färdiga svar och vuxenpekpinnar:

– Vi lyssnar och lär av ungdomarna. Tillsammans ska vi kritiskt titta på varför karaktärerna agerar som de gör, vilka val de har och hur de skulle kunna göra istället. För att kunna ändra på beteenden och förlopp måste man först få syn på dem, säger Frida Engström vars främsta mål är att ge unga människor självförtroende och mod.

Senare i vår kommer elevgrupperna att se Figaros bröllop på GöteborgOperans Stora scen med uppföljande samtal. Dessutom kommer deras röster och tankar under arbetet med Me too, Figaro att samlas in och på olika sätt presenteras i samband med premiären av Figaros bröllop.

Mer info om Me too, Figaro här ›


Bilden överst, foto: Tilo Stengel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.