86-årig stjärndirigent för första gången i Sverige

Den franske dirigenten Alain Altinoglu (född 1975) skulle ha dirigerat Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen den 17 och 18 januari. Men han har fått förhinder och ersätts med kort varsel av sin betydligt äldre landsman Michel Plasson (född 1933).

Plasson är stjärndirigent med de yppersta av erfarenheter, bl a som chefsdirigent för  l’Orchestre National du Capitole de Toulouse under 30 år. 1994-2001 var han dirigent för Dresden Philharmoniker samt även för Tokyo Philharmonic Orchestra och Orchestre de Paris.

Proffsmusiker till föräldrar

Michel Plasson växte upp med föräldrar som båda var professionella musiker. Hans mor var sångerska, hans far violinist och själv tog han sig an musiken genom att studera piano, slagverk och sedermera dirigering för Eugène Bigot. 1962 vann han tävlingen för unga dirigenter vid The International Besançon Competition. Han fortsatte sina musikstudier i USA och fick sitt första uppdrag som konstnärlig ledare år 1965 vid Opéra de Metz.

Mozart och franskt

I Radiosymfonikernas konserter medverkar också pianisten Piotr Anderszewski som tillsammans med orkestern framför Mozarts Pianokonsert nr 24.

Resten av programmet är franskt: Förspel till En fauns eftermiddag av Claude Debussy, Svit ur Pelléas et Mélisande av Gabriel Fauré samt Svit nr 2 ur Bacchus och Ariadne av Albert Roussel.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.