En ny tävling för professionella musiker har söndagen den 13 januari sin finalpremiär i Berwaldhallen, Stockholm.

Det är Blåsmusikpriset, som kommer att anordnas vartannat år med start 2019. Ambitionen är att lyfta fram blåsmusiken som konstform. Bakom tävlingsinitiativet står nio orkestrar och institutioner i vad som kallas Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige: Kungliga Musikaliska Akademien, Göteborg Wind Orchestra, Gotlandsmusiken, Östgöta Blåsarsymfoniker, Musikaliska, Norrbottensmusiken, Bohuslän Big Band, Försvarsmakten och Kultur i Väst.

Av 50 sökande på träblåsinstrument, bleckblåsinstrument och slagverksinstrument, som under hösten har provspelat för Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendiejuryer, har tre framstående finalister korats – Jonathan Goodwin trombon, Magnus Holmander klarinett, samt Johan Söderholm slagverk.

Vid finalen i Berwaldhallen är Arméns Musikkår värdorkester och dirigent är Andreas Hanson.

Vinnaren får ett stipendium från Kungl. Musikaliska Akademien samt ett antal solistframträdanden under två säsonger med Sveriges professionella blåsorkestrar.

Allt detta innebär givetvis en stor chans för en musiker i början av sin karriär.

Tre toppmusiker tävlar

Jonathan Goodwin
Jonathan Goodwin inledde sina trombonstudier vid Bishop Wordsworth’s School i Salisbury och genomförde sin kandidatutbildning vid Guildhall School of Music and Drama för bland andra Eric Crees och Peter Gane. Han belönades med Concert Recital Diploma för sin examenskonsert och turnerade efter examen med Europeiska Unionens Ungdomsorkester (EUYO). Jonathan fortsatte sedan sina studier i Tyskland och i Göteborg där han för tillfället studerar. Han är flitigt anlitad i de nordiska orkestrarna och är vikarierande alternerande solotrombonist i Göteborgsoperans orkester.

Magnus Holmander
Magnus Holmander är en av de mest framstående unga klarinettisterna i sin generation. Han har nyligen medverkat i produktionerna Dollhouse och Genesis med Martin Fröst runt om i norra Europa. Magnus har studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm för Hermann Stefánsson och Emil Jonasson. Magnus är passionerat intresserad av ny musik och samarbetar återkommande med kompositörer som Rolf Martinsson, Anders Hillborg och Benjamin Staern. 2017 vann han tävlingen Ung & Lovande tillsammans med ackordeonisten Irina Serotyuk och under säsongen 2019/2020 kommer han att vara Sveriges representant som Rising Star med 21 konserter runt om i Europa.

Johan Söderholm
Johan Söderholm är en av Sveriges flitigast turnerande unga slagverkare. Han började sin bana i Strängnäs Kulturskola och Musikkonservatoriet i Falun där han redan under gymnasietiden tillsammans med sina studiekamrater började ge konserter på turné runt om i Sverige. Han är en av medgrundarna i slagverksensemblen GONG som 2015 vann Kammarmusikförbundets tävling ”Ung & Lovande”. Efter gymnasiet har Johan studerat vid musikhögskolorna i Malmö och Köpenhamn och är frekvent anlitad som slagverkare i symfoniorkestrar i Sverige och Danmark.

Bilden: Magnus Holmander, foto Christopher Hästbacka.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.