HemOperaOperapris till Katarina Karnéus

Operapris till Katarina Karnéus

Mezzosopranen och hovsångerskan Katarina Karnéus får SvD:s Operapris 2018 för ”sin enastående gestaltning av den svårbemästrade titelrollen i Vincenzo Bellinis Norma på Göteborgsoperan”.

Hon är sedan 2012 knuten till GöteborgsOperan där hon gjort en lång rad komplexa roller, som drottning Gertrude i Ambroise Thomas Hamlet, den specialskrivna rollen som svärmodern i Hans Gefors Notorious och Klytaimnestra i Richard Strauss Elektra.

Hela motiveringen lyder:

Svenska Dagbladets Operapris tilldelas mezzosopranen Katarina Karnéus för sin enastående gestaltning av den svårbemästrade titelrollen i Bellinis ”Norma” på Göteborgsoperan. Med en total behärskning av hela det vokala registret laddar hon varje fras med maximalt uttryck. Katarina Karnéus sjunger med intellektet, kroppen och hjärtat.

Katarina Karnéus som Norma på GöteborgsOperan. Foto: Mats Bäcker

Katarina Karnéus är utbildad vid Trinity College of Music i London och vid National Opera Studio.

Hon vann tävlingen Cardiff Singer of the World 1995, vilket omedelbart ledde till en internationell karriär. Debut på Metropolitan 1999 som Varvara i Katja Kabanova följt av Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla.

Sitt svenska genombrott fick Katarina Karnéus 2002 som Octavian i Rosenkavaljeren på GöteborgsOperan.

2015 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus och vid sidan om framträdanden på världens större scener är hon sedan 2012 knuten till GöteborgsOperan. I juni 2018 utnämndes hon till hovsångerska.

 

 

%d bloggare gillar detta: