När en stjärnkirurg manipulerar sin omgivning väcks frågor: hur långt kan lögner bära en människa och vad gör du när någon i din närhet är en mytoman?

Arbetsnamnet för en ny, samtida opera beställd av GöteborgsOperan är Mytomania. Temat har tonsättaren Paula af Malmborg Ward (till vänster) och librettisten Kerstin Perski burit med sig länge.

– Vår tid är manisk på myter. Det är som att vi alla har behov av mytomaner och av att försköna verkligheten. Få livet att ”slå ut i färg”. Vi vill gärna bli lurade. Alla har vi väl varit med om att kärleken till någon gör att man inte vill se det man ser, säger Kerstin Perski, som bland annat skrivit librettot till GöteborgsOperans förra stora beställningsverk Notorious (2015/2016) med musik av Hans Gefors.

 

Svindlaren har funnits med länge

Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski har arbetat tätt tillsammans förut. Redan efter premiären av Ärret på Vadstena-Akademien (2004) kände de att de ville göra något ihop med ”svindlaren” som central gestalt.

– Vi strävar efter kickar och blundar lätt för konsekvenserna. Förträngningsmekanismer och förskjutning av verkligheter syns i samhället i stort men också på nära håll. När blir glömska förträngning? När blir förträngning till lögn? Hur långt kan lögnen leda, säger Paula af Malmborg Ward.

Den nya operan kommer att uruppföras på Stora scen våren 2021, innehålla fem större sångroller samt GöteborgsOperans orkester, kör och statister. Sjungs på svenska.

 

Foto: Camilla Simonson

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.