Hur många israeliska dirigenter känner du till? Yuri Ahronovitch? Eliahu Inbal? Eller för den delen, Daniel Bahrenboim (född i Argentina, men även medborgare i Israel, Palestina och Spanien).

Här kommer ett nytt namn att lägga till – en ny raket bland världsdirigenter: Omer Meir Wellber. Vid 36 års ålder tar han säsongen 2019/20 över BBC Philharmonic, efter den spanske dirigenten Juanjo Mena som haft ansvaret de senaste åtta åren.

 

Omer Meir Wellber gästade hösten 2017 Sveriges Radios Symfoniorkester och har hunnit med att dirigera ett antal framstående orkestrar – Gewandhausorchester Leipzig, Staatskapelle Dresden, London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Tonhalle-Orchester Zurich, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin och Pittsburgh Symphony Orchestra.

Som operadirigent har han dirigerat Palau de les Arts Reina Sofia i Valencia som Music Director efterträdare till Lorin Maazel (2010 – 2014). Han har även varit vid  Bayerische Staatsoper i München och vid Glyndebourne Festival i Storbritannien. Hösten 2018 kommer han att ha sin operadebut vid Metropolitan Opera i New York.

 

Bilden överst: foto, Wilfried Hösl

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.