Hon har sjungit sedan hon var 10 år och visste från 14 års ålder att hon ville bli operasångerska. Nu går karriären spikrakt uppåt för sopranen Christina Nilsson, en av Sveriges yngsta operaröster (hon är född 1990).

Hon är vinnare av Renata Tebaldi International Voice Competition of 2017. 2016 vann hon både Första pris och Publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. 2015 blev hon utsedd till Birgit Nilsson stipendiat. 2014, utsågs hon till Jenny Lind-stipendiat. Bland flera andra utmärkelser.

Prisutdelaren och stipendiaten. Foto: Karl Gabor

Hon är utexaminerad från Operahögskolan våren 2017. Våren 2018 hade hon titelrollen i Aida vid Kungl Operan med stort kritiker- och publikgensvar.

Idag har hon fått Sixten Gemzéus stora musikstipendium på 500,000 kr. Ett nytt pris, som nu utdelas för andra året. Prisutdelare var kung Carl XVI Gustaf.  Första utdelningen (2017) gick till cellisten Jacob Koranyi.

 

Prismotiveringen

Stort pris kräver också lång prismotivering. Här är den:

Christina Nilsson är en ung sopran med en stor begåvning och en enorm utvecklingspotential. Hon har en uttrycksfull och mogen röst med både dramatisk och lyrisk timbre. Hon besitter ett stort kunnande om sina roller, har djupa tankar bakom det hon sjunger och är en mångsidig skådespelare, vilket gör henne till en komplett operasångare. Christina Nilsson är född 1990 i Ystad. Hon föddes 1990 i Ystad men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium, följt av studier vid Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm, där hon avlade en mastersexamen 2017. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bl.a. i Lyon och vid Stockholmsoperan, där hon under våren 2018 gjort succé i titelrollen i Aida och har rosats av både kritiker och en månghövdad publik. Christina har medverkat i ett flertal konserter i Berwaldhallen, på Stockholms konserthus och på Kungliga Slottet. Hon har fått flera stipendier – 2014 fick hon Jenny Lind – stipendiet, 2015 Birgit Nilsson – stipendiet, 2013, 2014 och 2015 stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien samt Mats Liljefors – stipendiet 2013. För den stora allmänheten blev hon känd för sitt framträdande vid Allsång på Skansen 2015. Christina Nilsson är en av Sveriges yngsta operaröster. Hon visste redan vid 14 års ålder att hon ville bli operasångerska. Hon älskar operamusik och opera dramatik, där de stora känslorna förmedlas. Christina får Sixten Gemzéus stora musikpris på 500 000 kronor för att hon ska kunna fortsätta och vidare utveckla en mycket lovande och lovordad sångarkarriär till glädje för både Sverige och världen.

Här kan Christina Nilsson höras tillsammans med pianisten Magnus Svensson:

 

 

 

 

 

 

 

Bilden överst: foto Peter Knutsson

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.