Suzanne Osten

Stort och pampigt och utan att snegla mot det barn-gulliga. Så har Suzanne Osten tänkt sig föreställningen Pampiga systrar symfoni, som snart kommer att inta stora scenen i Stockholms konserthus. Med Kungl Filharmonikerna och dirigenten Anna-Maria Helsing samt skådespelarna Frida Österberg och Maria Johansson Josephsson.

Osten gör något som hon aldrig tidigare gjort: en skol- och familjeföreställning med symfonisk musik och storslagen sång. Anne-Sofie Bárány har skrivit librettot och tillsammans med tonsättaren Anders Niska skapat en dramatisk konsert för barn.

– Jag vill inte att något ska vara gulligt eller tillrättalagt, säger Suzanne Osten om den nya föreställningen, utan kraftfullt och tufft. Stort och mäktigt. Pampigt helt enkelt.

 

Anders Niska

Kompositören Anders Niska har skrivit musiken till flera av Suzanne Ostens filmer – ett nära samarbete som gör att Niska vet precis hur Ostens vision ska översättas till musik för stor symfoniorkester. Librettisten Anne-Sofie Bárány är dramatiker och psykolanalytiker. Hon skriver för barn, unga och vuxna och debuterade med Babydrama på Unga Klara, 2006 – vilket var det första av många samarbeten med Suzanne Osten.

 

Handlingen

Två systrar har en mamma som är dirigent. Precis som sin mamma älskar de musik – men ibland undrar de om mamman kanske älskar musiken mer än dem? För jämt ska hon iväg och ha konsert, och systrarna får inte följa med. Så en dag ska det bli konsert för barn – andra barn! Den här gången tänker systrarna inte stanna hemma… Och med musikens hjälp och smarta idéer tar de sig precis dit de vill!

Det ska bli en underhållande och tänkvärd musikföreställning som handlar om hur barn med hjälp av initiativförmåga och egen kreativitet kan göra sina röster hörda.

Anna-Maria Helsing

Pampiga systrars symfoni har offentlig premiär på lördag den 6 oktober i Stockholms Konserthus, och spelas den 2–5 oktober som skolföreställning för årskurs 1–3.

 

Pampiga systrars symfoni är en samproduktion med Göteborgs Symfoniker, där den har premiär den 20 oktober och med skolföreställningar 16–19 oktober; även där med Anna-Maria Helsing som dirigent.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.