Stort norskt musikpris till Lene Grenager

Lene Grenager. Foto: Ann Iren Ødeby

Tonsättaren, cellisten och dirigenten Lene Grenager får 2018 års Arne Nordheim komponistpris som delades ut i samband med årets Ultimafestival.

Priset, som delas ut vartannat år, är 200,000 norska kronor (ca 216,000 sv kronor) och hon får det enligt jurymotiveringen

I det norske komposisjonsmiljøet har prisvinneren tidlig vist vei innen tilnærmingsmåter som i dag anses som ”lingua franca”. Med improvisasjonen i sentrum har hun tatt tak i et gitt materiale, folkemusikalsk- eller annet, og behandlet dette med både komponistens sans for arkitektur og musikerens nærkontakt med stoffet.

Lene Grenager (f. 1969) är främst verksam med improvisation, som i konstellationerna SPUNK, Lemur och med sångerskan Sofia Jernberg. Hon finns med på 35 cd-album och turnerar flitigt både i Europa och i USA. Grenager samarbetar gärna med utövare från olika musiktraditioner och elektronik och sampling er en integrerad del i många av hennes verk.

 

Arne Nordheim var norsk kompositör (1931–2010) och komponerade framför allt orkesterverk och filmmusik. Han har bl a fått Nordiska rådets musikpris (1971) och blev 1975 invald i Kungl Musikaliska Akademien. Han var hedersdoktor vid Norges Musikkhøgskole.

 

Lene Grenagers webbplats

 

Bilden överst, foto: Heiko Purnhagen

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.