En Baltic Star till Tydén

Det finns sedan 2004 en utmärkelse som heter Baltic Star International Award. Förtjänta kulturpersonligheter i länderna runt Östersjön kan få det. Som till exempel tonsättarna Arvo PärtKrzysztof PendereckiRodion Sjtjedrin. Eller dirigenter som Eri KlasMariss JanssonsValery Gergiev. Bland många andra.

2018 års Baltic Star tilldelas Michael Tydén, Östersjöfestivalens General Manager och medgrundare. Som förste svensk får han det internationella kulturpriset. Prisutdelningen äger rum den 8 oktober på Hermitageteatern i St. Petersburg.

 

Tidigare konserthuschef

Michael Tydén var 1998–2014 konserthuschef för Berwaldhallen. 2003 grundade han den klassiska musik- och miljöfestivalen Östersjöfestivalen tillsammans med Esa-Pekka Salonen och Valery Gergiev, och har sedan starten varit ansvarig för festivalen. Årets Östersjöfestival var den 16:e i ordningen och Michael Tydéns sista som General Manager.

– Jag är mycket stolt och glad över att få detta hedrande pris. Det är ett erkännande av att Östersjöfestivalen befäst sin plats som en av norra Europas främsta festivaler för klassisk musik, men också att vi verkligen skapar en betydelsefull plattform för gemenskap och dialog inom Östersjöområdet, med musiken som grund, säger Michael Tydén.

 

Baltic Star Award instiftades av Ryska Kulturministeriet tillsammans med St. Petersburgs Kulturkommitté och teaterarbetarnas fackförbund (All Russian Theatre Association) samt World Club of St. Petersburg Residents och Baltic House Festival.

Bland tidigare pristagare finns tonsättare Arvo Pärt (Estland), filmregissör Aki Kaurismäki (Finland), koreograf John Neumeier (Tyskland), dirigent Eri Klas (Estland), tonsättare Krzysztof Penderecki (Polen), pianist Raimond Pauls (Lettland), dirigent Mariss Janssons (Lettland), skådespelare Barbara Brylska (Polen), dirigent Valery Gergiev (Ryssland), tonsättare Rodion Sjtjedrin (Ryssland), med flera.

 

Foto Kristofer Samuelsson

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.