Reagerar musiker snabbare?

Man skulle kunna tro att hög reaktionsförmåga är en individuell egenskap, som kan variera mellan oss människor. En del har den, andra inte i lika hög utsträckning.

Vid universitetet i Montréal gjorde man för några år sedan (2016) en studie med en grupp musiker/instrumentalister och en grupp människor som inte utövade något instrument.

Musikerna hade minst sju års erfarenhet av sitt instrument. I den andra gruppen kunde inte någon spela ett instrument.

 

Tydligt snabbare

Deltagarna fick sitta i ett tyst rum. De hade i uppgift att klicka på en datormus varje gång de hörde en speciell ljudsignal, när en låda de höll ena pekfingret på vibrerade – eller när ljudsignalen och lådvibrationen kom samtidigt.

Reaktionstiderna visade sig vara signifikant kortare hos musikerna, enligt forskarna Simon P. Landry och François Champoux vid Faculté de Medicine, École d’orthophonie et d’audiologie vid Montréal-universitetet.

Musiker kan alltså bättre än andra bättre uppfatta och integrera  intryck från olika källor.

Testpersonerna i den undersökta musikergruppen representerade instrumenten violin, viola, kontrabas, harpa, piano samt slagverk.

Forskarna menar också att resultaten indikerar att musik- och instrumentträning skulle kunna vara framgångsrik för personer med långsam reaktionsförmåga, som exempelvis äldre.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.