Mer av nya, svenska romanser

Den är så svag, den svenska romansbrisen. Men den stilla vinden för nya svenska romanser verkar finnas. Vi skrev om detta i mars (Nystart för nutida svenska romanser ›) och fick i veckan några fler tecken på att romanssången alls icke är bortblåst.

Helena Martinsson

Helena Martinsson är sångerska och sångpedagog, tillika tonsättare av sånger. Gabriella Gullin är tonsättare och finns också med som bidragsgivare till nya romanser i en kommande konsertserie.

 

Nu tar Helena Martinsson egna initiativ och ger tillsammans med pianisterna Lars David Nilsson och Lotta Larsson ett antal romanskonserter i sommar, den första i Årsta kyrka, Stockholm den 9 juni.

På programmet finns då Gunnar de Frumerie, Bo Linde, Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén, Ture Rangström, Gösta Nystroem.

Gabriella Gullin

Men här finns också med några nutida romanser: Liksom en fånge och Månsken, Du tyste som tiger och Vem du än är av Gabriella Gullin (komponerade på 1990-talet).

Och alldeles nya romanser av Helena Martinsson (från 2017 och 2018). Hon har komponerat till texter av Karin BoyeBål och Ja visst gör det ont (bilden från uruppförandet i Eric Ericsonhallen, januari 2018).

 

Senare i sommar kommer romansprogrammet tillbaka. Man gör nedslag i Täby kyrka den 21 juni, Trosa kyrka den 2 augusti samt i Farstastrandskyrkan den 12 augusti.

Läs mer om Helena Martinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.