En begåvad och glad eldsjäl för svenskt körmusicerande har gått bort – organisten och kördirigenten Lennart Spångberg, född i september 1936 i Norrköping, uppväxt i Eskilstuna, studier i orgel, piano och kördirigering vi Kungl Musikaliska Akademien (idag Kungl Musikhögskolan, KMH).

Lennart Spångberg var något som idag är sällsynt i musikvärlden: han kunde på ett ödmjukt sätt kombinera sin nyfiken- och vetgirighet med en bred musikhistorisk kunskap, han var en skicklig musikpedagog och en brinnande folkbildare.

 

Det blev mycket Örebro

Efter examen från gamla Ackis började han som musikledare i Betelkyrkan, Örebro, fortsatte som musikpedagog (och senare rektor) vid Örebro musikpedagogiska institut och startade Örebro kammarkör (vilken han ledde fram till 1983).

Han var under ett år rektor för SÄMUS (Särskild ämnesutbildning i musik) i Göteborg. Från 1974 och i drygt två decennier var han uppskattad kyrkomusiker i Längbro kyrka, Örebro. Därifrån sände Sveriges Television under ett antal år i mitten på 1990-talet 35 avsnitt av ett musik- och lovsångsprogram (”Lovsång från Örebro”). Lennart Spångberg tillsammans med hustrun Inga Spångberg var då musik- och programledare (bilden överst).

 

Dirigentpedagoger av rang

Tillsammans med sina kolleger Eric Ericson och Gösta Ohlin författade Lennart Spångberg i mitten på 1970-talet boken Choral Conducting, som av många ansetts som ett betydande avstamp mot nya upptäckter och upplevelser för en körledare under utbildning. (Finns på svenska med titeln Kördirigering; Gehrmans).

1995 fick Lennart Spångberg den finaste körledarmedaljen – Norrbymedaljen, som tilldelas en “svensk kördirigent som på ett framstående sätt främjat landets körliv och utvecklat körsången till bestående konstupplevelser” (instiftad 1974 av Akademiska kören i Stockholm och bär kördirigenten och konserthuschefen Johannes Norrbys namn).

Den 29 maj 2018 avled Lennart Spångberg i Örebro.

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.