Stemme första svenska Birgit Nilsson-pristagaren

Idag blev det tillkännagivet: mottagare av 2018 års Birgit Nilsson Prize blev den svenska sopranen Nina Stemme.

Hon får priset för sina tolkningar av den dramatiska sopran-repertoaren som hon utför med respekt för tonsättarnas intentioner, hennes oförtröttliga arbete med att förkovra sig i den den dramatiska sopran-facket och för att vara Den Stora Wagner-sopranen idag.

 

Nina Stemme är välkänd och efterfrågad över så gott som hela världen. Hon gästar ofta Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris, liksom de kungliga operahusen i London och Stockholm.

Som dramatisk sopran fortsätter hon sångartraditionen från Kirsten Flagstad och Birgit Nilsson.

 

2018 Birgit Nilsson Prize är på $1 milj (ca 8,860,000 kr) och är ett minst sagt betydande musikpris; det största i operavärlden. Tidigare pristagare har varit Plácido Domingo (2009, utseddd av Birgit Nilsson själv), Riccardo Muti (2011), Wiener Philharmoniker (2014).

 

Prisceremonin kommer att äga rum på Kungl Operan, Stockholm, den 11 oktober, i närvaro av bl a Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia.

Vid denn priskonsert kommer även sångarna Bryn Terfel och Christina Nilsson att medverka. Amerikan Evan Rogister ska då leda Hovkapellet.

 

Mer om Birgit Nilsson Prize

 

Bilden överst: Birgit Nilsson och Nina Stemme vid ett möte 1996 då hon fick Birgit Nilsson-stipendiet. Stemme var då 33 år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.