HemI blickfångetGöteborgs Birgit-100-gala till hela Sverige

Göteborgs Birgit-100-gala till hela Sverige

På självaste födelsedagen för Birgit Nilsson, den 17 maj, bränner GöteborgsOperan av med en riktig stjärnkavalkad av operastycken och operasångerskor. Det blir Birgit-gala i nära tre timmar; en konsert som kommer att nå hela landet i direktsändning, både i P2 från kl 19 och SVT.

 

Den medverkande solistskaran är imponerande: Nina Stemme, Katarina Dalayman, Christina Nilsson, Iréne Theorin, Elisabeth Strid, AnnLouice Lögdlund, Annalena Persson och Matilda Paulsson.

Tillsammans med GöteborgsOperans Kör och GöteborgsOperans Orkester  som leds av Kjell Ingebretsen (hör till den exklusiva skara ännu verksamma, dirigenter som själv dirigerat Birgit Nilsson).

 

Konsertens internationellt hyllade sångerskor har alla inspirerats av föregångaren Birgit Nilsson:

Iréne Theorin: ”Birgit Nilsson finns med i mitt dagliga arbete, som en guldgruva där jag påminns om sund sångteknik, egenvärde och glada skratt.”

AnnLouice Lögdlund: ”När jag lyssnar på henne hör jag alltid något nytt. Det är som en sånglektion. Hon är facit.”

Elisabet Strid: ”Det är alltid hennes inspelningar jag lyssnar på när jag lär mig nya roller”.

Nina Stemme fick en personlig relation till Birgit Nilsson efter att ha mottagit Tidskriften Operas pris, ur hennes hand, i samband med en konsert på GöteborgsOperan 1996.

”Jag var en av solisterna på konserten och sjöng ur bland annat Tosca. Bakom scenen råkade jag höra hur Birgit sa till någon att ’Det var den vackraste Vissi d’arte jag hört’. Wow! I juni samma år fick jag hennes eget stipendium. Efter det höll vi sporadisk kontakt. Bland annat skrev jag ett vykort till henne när jag fått mitt tredje barn. Hon svarade: ’Visserligen står det i Bibeln att människan ska befolka världen. Men du behöver ju inte göra det helt på egen hand.’”

 

Konserten Birgit Nilsson 100 år visar La Nilssons spännvidd. Från Verdis Aida och Puccinis Turandot, till Strauss Elektra och Wagners Tristan och Isolde.

Solisterna avslutar galakonserten med en gemensam valkyrieritt som påstås ha potential att få taket att lyfta.

 

 

 

%d bloggare gillar detta: