Fler och fler musiker verksamma Inom folk- och världsmusiken skriver sin egen musik. Vid Folk & Världsmusikgalan i Norrköping den 7 april utdelade Stim sin utmärkelse Årets kompositör, vilket gick till Lisa Långbacka.

Hon är accordeonisten som är förankrad i folkmusiktradition men inspirerad av tango, jazz, irländskt och körmusik. Under 2017 fick hon stor uppmärksamhet och hennes musik framfördes bland annat på Nobelprisbanketten (för orkestern Musica Vitae).

Motiveringen

Folkmusik är minsann inte bara låtar efter sedan länge bortglömda spelmän. Idag fylls genren av allt fler kompositörer som med självklarhet placerar sin musik i historiens repertoarlistor. Årets vinnare har glimrat som improvisatör och instrumentalist men allt starkare som kompositör i lika äventyrliga som framgångsrika sammanhang.

 

– Med detta pris vill vi uppmärksamma de nu levande kompositörerna av folk- och världsmusik. För det är genom deras skapande av ny musikalisk råvara, som genren även i framtiden kan utgöra en vital, utmanande och relevant kraft, säger Mattias Franzén, verksamhetschef på Stims promotionnämnd.

 

Tidigare vinnare av detta pris är Magnus Stinnerbom från Västanå teater i Sunne (2016) och Lena Willemark, sångerska och spelkvinna från Älvdalen (2017).

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.