En av Europas äldsta orkestrar finns i Uppsala

Det stundar storslagen Wagner-musik i Universitetsaulan i Uppsala. Lördagen den 14 april kommer Kungliga Akademiska kapellet under sin dirigent, director musices Stefan Karpe att framföra musik ur Nibelungens ring. Dessutom bjuds på hela akt 1 ur Valkyrian med operasolisterna Lars Cleveman, Charlotta Larsson och Johan Schinkler.

Director musices Stefan Karpe

Kungl Akademiska kapellet omnämns i bevarade källor första gången 1627, och hör därmed till de äldsta orkestrarna i Europa. (Hovkapellet är drygt hundra år äldre; omnämns redan 1526). Akademiska kapellets uppgifter från start var främst att svara för musiken vid de akademiska ceremonierna, som promotioner och rektorsinstallationer, men även vid kyrkliga och nationella högtider.

Tjänsten som director musices har också under de senaste seklerna bemannats av namnkunniga kompositörer, som exempelvis Christian Friedrich Haeffner, Hugo Alfvén och Lars Erik Larsson. Stefan Karpe (professor i orkesterdirigering vid Uppsala universitet) har lett orkestern sedan 2002).

Programmet

Richard Wagner:
– Guldkorn ur Nibelungens ring:
Morgonrodnad – Soluppgång – Siegfrieds Rhenfärd från förspelet till akt 1 ur Gudaskymning
– Siegfrieds sorgmarsch från akt 3 ur Gudaskymning
– Valkyrieritten från akt 3 ur Valkyrian
– Akt 1 ur Valkyrian

Lars Cleveman (Siegmund), Charlotta Larsson (Sieglinde), Johan Schinkler (Hunding).

Merparten av orkesterns ca 100 musiker är studenter vid universitet, bland dem även gäststudenter och forskare från olika delar av världen.

Under de senaste åren har orkestern gjort flera framgångsrika utlandsturnéer. Senast hösten 2013 då kapellet framförde Verdis Requiem i Kyoto och Osaka i Japan. Kapellet har även turnérat till bl. a. England, Tyskland, Holland, Spanien, Frankrike och Kina.

Mer om Akademiska kapellet

 

Foto, bilden överst: Alfred Nerstu

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.